divendres, 7 de novembre del 2008

Serrallonga


Fa uns anys, just acabada la dictadura, totes les pel·lícules i llibres que es feien a Catalunya tractaven de la guerra civil i les seves conseqüències. En part era lògic després de 40 anys de repressió en els que només hi havia una història "oficial".

Afortunadament això ha canviat i se'n fan productes que retracten altres èpoques de la història de Catalunya igual o més interessants i apassionants que aquells anys. Ho vam començar a veure, potser, amb la trilogia d'Albert Salvadó "Jaume I el conqueridor", una molt bona aproximació a aquest nostre rei. O amb "1714" també d'en Salvadó. Altres exemples són, naturalment, "L'església del mar", "La clau Gaudí", "Intrigues de palau" de Maria Carme Roca, "El pont dels jueus" d'en Gironell o el seu darrer llibre "La venjança del bandoler".



Però si ens adonem, el 99% són novel·les o llibres d'assaig. Què ha passat amb el cinema català? És gairebé inexistent i les pel·lícules que se'n fan pràcticament no hi ha cap d'època o històrica (si més no, de més enllà del segle XIX), bàsicament pels elevats costos que comporta realitzar-les.

Per això està bé que d'una vegada per totes, posem la nostra història al lloc que el correspon fent productes de qualitat pel gran públic i que donin a conèixer a tot el món que hem sigut un gran poble que va conquerir mig Mediterrani. Que és indignant que la gent sàpiga que l'Obama és el 44è president dels Estats Units però que ningú a fora de Catalunya sàpiga que Montilla és el president 128è de la Generalitat de Catalunya.



"Serrallonga", la mini sèrie que ha estrenat avui TV3, és un reflex d'això que dic. M'ha semblat una pel·lícula molt ben feta, amb una ambientació acurada, escenaris realistes, una molt bona adaptació amb un guió sòlid i àgil (una feina excel·lent d'un dels millors guionistes que tenim al nostre país, Manel Bonany) i unes interpretacions correctes.

Espero que aquest només sigui l'inici de molts més projectes semblants. Jo dono una idea per un proper: els almogàvers.