dimarts, 22 de gener del 2013

SANT DIEGO SURF

Andy Warhol, Sant Diego Surf , 1968/1996, © 2012 The Andy Warhol Museum, Pittsburgh, PA, un museu de Carnegie Institute. Tots els drets reservats.


Andy Warhol, un dels artistes més important de la segona meitat del segle XX, també va veure el cinema com una forma d'art, el que el va portar a produir més de 4.000 rotllos de pel · lícula entre 1963 i 1971, però no serà fins la dècada dels 80 que la Fundació Andy Warhol les comença a donar a conèixer. El 1997, els drets dels films van passar, gràcies a la donació de la Fundació, al The Andy Warhol Museum que les va posar a disposició del públic.

Ara una d'aquestes pel·lícules, la darrera que va fer Warhol, serà exhibida al MoMa de NY del 23 al 28 de gener. Es tracta de Sant Diego Surf que va ser filmada a La Jolla, Califòrnia, a uns 100 quilòmetres per la costa de Los Angeles, el maig de 1968. Va ser filmada per Andy Warhol i Paul Morrissey, i va comptar amb la interpretació d'estrelles com Viva, Taylor Mead, Waldon Louis, Joe Dallesandro, Hompertz Tom, Ingrid Superstar, i Eric Emerson, més Nawana Davis i altres.  
El seu argument fa referència a una parella infeliçment casada (Taylor Mead i Viva) i amb un nadó que han de llogar la seva casa de la platja a un grup de surfistes.

La pel·lícula va ser només parcialment editada i mai publicada, doncs un mes després del rodatge, Warhol va ser assassinat. L'any 1995 la Fundació Andy Warhol, va encarregar a Paul Morrissey que acabés la pel·lícula, i és aquesta versió la que ara es podrà veure per primer cop públicament.