dimecres, 30 de gener del 2013


No està basada en l'obra teatral El Plebiscito de l'escriptor xilè Antonio Skármeta sobre el cop d'estat d'Augusto Pinochet i els darrers dies de Salvador Allende a Xile.

Dirigida per Pablo Larraín i protagonitzada per Gael García Bernal, està nominada, per primer cop a la història de cinema xilè, als Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa. A més, té en el seu haver el Premi a la millor pel·lícula del Festival de Cinema de l'Havana i el de la Quinzena de Realitzadors en el darrer Festival de Cannes.

Gael García Bernal interpreta el paper de René Saavedra, un prestigiós publicista que va captivar Xile amb la campanya del NO a base de simbolismes, melodies contagioses i objectius polítics derrocant al dictador Pinoche en el plebiscit de 1988.


Davant de la pressió internacional, el dictador Pinochet es veu obligat a organitzar un referèndum de suport a la seva presidència l'any 1988. Els líders de l'oposició convencen a René Saavedra, un jove i agosarat executiu publicitari, que s'encarregui de la campanya a favor del No. Tot i disposar d'uns recursos molt minsos i del fèrria pressió de la policia del règim, Saavedra i el seu equip porten a la pràctica un pla atrevit per guanyar les eleccions i alliberar el país de l'opressió.

No s'estrena el 8 de febrer.