Els Premis Gaudí
El proper 19 de gener es lliuraran els primers Premis Gaudí de la història de la cinematografia catalana en una cerimònia que serà retransmesa per Televisió de Catalunya.
Aquests premis han estat instaurats per la recentment creada Acadèmia del Cinema Català per a distingir els millors professionals dels diferents àmbits de la producció cinematogràfica catalana i per a difondre i promocionar les millors pel·lícules i els millors actors, actrius, directors, tècnics i, en definitiva, professionals del cinema català, amb vista a contribuir a donar ressò i prestigi a la cinematografia catalana arreu del món.
Hi ha vint-i-una categories, de les quals destaquen les de millor pel·lícula en llengua catalana, millor pel·lícula en llengua no catalana, millor direcció, millor direcció novella, millor interpretació, millor música, millor fotografia, millor pel·lícula per a televisió i millor curtmetratge.
En la cerimònia també es farà lliurament del Premi Gaudí d’Honor, en reconeixement a una persona que ha estat estretament lligada al sector del cinema i que ha tingut o té una trajectòria professional brillant.
L'Acadèmia del Cinema Català
L’Acadèmia del Cinema Català va ser fundada el 21 de febrer de 2008 per iniciativa de quaranta-sis professionals representatius dels diferents àmbits del cinema amb l’objectiu d’aglutinar tot el sector cinematogràfic català dins d’una entitat catalana solvent i de prestigi i sense ànim de lucre. Presidida per l’actor, guionista i director, Joel Joan, actualment compta amb més de 100 membres.
L’Acadèmia també vol impulsar la investigació del llenguatge cinematogràfic, impulsant la innovació i la formació continuada dels professionals, així com recolzar als joves talents mitjançant la creació de beques ó ajuts. També vol esdevenir una institució dinamitzadora del sector cinematogràfic català en tots els seus àmbits, contribuint així a la promoció i internacionalització de la cinematografia catalana.
Les nominacions
Les pel·lícules amb més nominacions són:
Forasters i Bienvenido A Farewell-Gutmann, amb 10 nominacions cadascuna; Transsiberian i Vicky, Cristina, Barcelona, amb 6 respectivament; No me pidas que te bese porque te besaré, amb 4; Diario de una ninfómana, Myway i El cant dels ocells, amb 3.
Millor Pel·lícula en llengua catalana: Forasters; El cant dels ocells; Myway i Road Spain.
Millor Pel·lícula en llengua no catalana: Bienvenido a Farewell-Gutmann; No me pidas que te bese porque te besaré; Transsiberian i Vicky, Cristina, Barcelona.
Millor Pel·lícula Europea: Camino; La duquesa de Langeais; Happy, un cuento sobre la felicidad i Retorno a Brideshead.
Millor Interpretació masculina secundaria: Pep Antón Muñoz (Bienvenido a Farewell-Gutmann); Fermí Reixach (El Greco); Dafnis Balduz (Forasters) i Tony Corvillo (La reencarnació).
Millor interpretació femenina secundaria: Llum Barrera (Diario de una ninfómana); Judith Uriach (La reencarnació); Rebeca Comerma (No me pidas que te bese porque te besaré) i Penélope Cruz (Vicky, Cristina, Barcelona).
Millor interpretació masculina principal: Jordi Dauder (Azaña); Lluís Soler (Bienvenido a Farewell-Gutmann); Joan Pera (Forasters) i Javier Bardem (Vicky, Cristina, Barcelona).
Millor interpretació femenina principal: Anna Fernández (Bienvenido a Farewell-Gutmann); Belén Fabra (Diario de una ninfómana); Anna Lizarán (Forasters) i Sílvia Munt (Pretextes).
Millor Direcció: Xavi Puebla (Bienvenido a Farewell-Gutmann); Albert Serra (El cant dels ocells); Ventura Pons (Forasters); Sílvia Munt (Pretextes).
Millor Pel·lícula per Televisió: Després de la pluja; El pallasso i el Führer; Positius i Serrallonga.
Millor Pel·lícula d’Animació: Donkey Xote i Rovelló, un Nadal sense Noel
Millor Pel·lícula Documental: Bucarest, la memòria perduda; Cinemacat.cat; La zona de Tarkovsky i Nedar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada