divendres, 16 de maig del 2008

Expediente Anwar



Expediente Anwar, protagonitzada per Jake Gyllenhaal, Reese Witherspoon, Meryl Streep, Alan Arkin, Peter Sarsgaard i Omar Metwally, es queda a mig camí de la denúncia que pretesament vol fer sobre el sistema post-onze de setembre.



Barreja diverses històries però sense aprofundir en cap d'ells, ni tan sols en la del protagonista, un ingenyer químic d'ascendència egipcia que quan torna a casa seva després d'un viatge a l'Àfrica, és detingut sense donar-li cap mena d'explicació i sense deixar que es posi en contacte amb la seva família, acusat de terrorisme, i és portat a un país àrab (el mateix on s'ha produit un sagnant atemptat) per ser torturat fins que confessi les seves vinculacions terroristes.



La intenció de tota la pel·lícula, que no aconseguix atrapar-nos ni que ens identifiquem en cap dels seus personatges, la diu el personatge de la Meryl Streep al de Jake Gyllenhaal en una conversa telefònica, li pregunta si prefereix assegurar els drets del sospitós o les vides de milers de persones. Amb això excusa que es torturi a un home del qual només hi ha una sospita sense gaire fonament mentre que en Jake, un agent de la Cia, posa en dubte aquests mètodes però no ens queda clar si perquè està en contra de la tortura o si perquè sospita que l'acusat és innocent.

I pel camí una sèrie de personatges i unes subtrames que no ens aporten res a la història i que confonen a l'espectador en fer creure una cosa que no és perquè barreja dos accions temporals sense que en cap moment, fins al final, ens doni cap pista que hi ha aquest salt temporal entre les històries.

En definitiva, una pel·lícula prescindible.

4 comentaris:

M.I. ha dit...

Me quedé con las ganas de ver esta peli. Todas las semanas la quería ver y criticar, pero o no me venían bien los pases, o me apetecía ver más otra peli.... Al final no la he visto, pero me hago una idea muy clara de lo que tiene que ser gracias a tu detallada crítica. ¡Y la rabia que dan las subtramas que no aportan nada ni conducen a ningún lugar! uffff, qué pérdida de tiempo, jajajaja.

Deric ha dit...

A veces solo sirven para rellenar las 2 horas de metraje

M.I. ha dit...

De todas maneras, la tengo en "pelis pendientes de ver", que, como te he comentado en mi blog, pasan a ser "pelis no vistas nunca"; a no ser que me hagan mucha falta para hacer otra crítica.
Soy vaga, Deric, muy, muy, muy vaga. Más gandula que el suelo, vamos. ;)

M.I. ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.