diumenge, 8 de març del 2009

Llei del cinema



Personalment no hi estic massa d'acord amb la necessitat de fer lleis per a tot però sembla que en aquest país de pandereta en el que vivim, si no hi ha una llei que ens obliga a fer alguna cosa no la fem i per això la gent quan entra en un lloc no saluda ni es treu la gorra o si et dóna un cop no et demana perdó. Tot i això, encara que la llei ens obligui, hi ha moltes coses que no es fan. Aquesta és la cultura que ens han deixat en herència 40 anys de repressió.

Per tant no sé si es bo o no tenir una llei del cinema, crec que el que seria bo, seria no haver de fer una llei per poder anar al cinema i veure una pel·lícula doblada al meu idioma. Per tant, si no hi ha més remei, ja em sembla correcte aquesta llei.

Sí, vull anar al cinema i veure les pel·lícules amb la meva llengua com passa a qualsevol altre país i no vull, perquè estic cansat de fer-ho, d'haver de demanar perdó per ser català i parlar amb català. Sí, vull cinema en català, vull cinema en versió original subtitulada al català. I a qui no li agradi que s'hi foti fulles, per no dir coses més grosses. I que no em vinguin aquells a dir "és que perdrem diners... és que la gent no vol el català al cinema... és que les majors ens menjaran... és que..."

Ja n'hi ha prou d'haver de baixar el cap per voler que se'ns respecti la nostra cultura, ja n'hi ha prou de demanar perdó per ser catalans! I si no ho volen o els pica, que es rasquin o ens expulsin d'Espanya, que segur que ens anirà prou bé.

2 comentaris:

Mireia ha dit...

Jo també estic farta de justificar-me per pensar i sentir en la llengua en que ho faig. És trist però sovint som nosaltres mateixos que ens posem pals a les rodes justificant-nos, disculpant-nos i canviant d'idioma per no sentir-nos dir que som intransigents.

Pel que fa a ala llei benvinguda sigui. Estic d'acord amb tu amb el fet que en un "país normal" no caldria però aquí estem com estem i si no hi ha iniciatives d'aquestes les coses estarien molt pitjor. Esti farta d'haver de fer militància cada gque compro un llibre ( pagant més) d'haver de fer 40 km en cotxe per poder veure una peli en català o d'haver anar mirant els idiomes dels dvd per trobar el que té versió catalana. tot plegat és molt cansat.

Disculpa, ja plego que estic fent un segon post.

Deric ha dit...

Encantat de la teva opinió, Mireia, et pots allargar tot el que vulguis!