dijous, 26 de març del 2009

La sal d'aquest mar



LA SAL D'AQUEST MAR està dirigida per Annemarie Jacir.

Alguns palestins, malgrat ser mediterranis, mai han pogut veure el mar. I no obstant això, el mar és l'única cosa que han vist de la seva Palestina els refugiats que es van exiliar en 1948. L'escena (inspirada en part de les memòries de Chafiq AlHout) d'un palestí exiliat de Jaffa que mira la seva ciutat mentre s'allunya d'ella en un vaixell, és l'escena que obre LA SAL D'AQUEST MAR.

Aquesta road movie transcorre entre Cisjordània i la Palestina històrica (Israel).

LA SAL D'AQUEST MAR, que beu de l'estil de narració proper al documental, nu d'artificis, narra la història de dos palestins, Soraya i Emad (amb vides completament distintes però que tenen en comuna un sentiment de marginalitat), que es coneixen en Palestina en el moment que un (Soraya) desitja quedar-se i l'altre fugir (Emad). Soraya s'ha criat en Brooklyn i ha somiat amb tornar A Palestina; Emad, nascut en els territoris palestins, ha conegut tota la seva vida l'ocupació i la realitat palestina, i té com a màxim somio obtenir un visat per a anar a estudiar a Canadà i marxar-se d'allí.

Però en el viatge gairebé iniciàtic que emprenen junts per atzar, anirem descobrint, "les petjades de la seva història en la Palestina perduda” i, que per sobre de tot, el que ambdós busquen és la llibertat.

Històries de la pel·lícula semblen transcendir, repetir-se, en la vida real. A la pròpia directora se li ha impedit tornar A Ram Al·lah i s'ha instal·lat en Amán (Jordània), on prepara la seva pròxima pel·lícula: When I saw you.