divendres, 1 de maig del 2009

Candela Peña


Candela en una de les seves interpretacions

Nascuda a Gavà (Barcelona) el 14 de juliol de 1973 amb el nom de María del Pilar Peña Sánchez. La seva afició pel món de l'actuació li ve des de petita, doncs els seus pares tenen un frankfurt just al costat de l'antic cinema Maragall de Gavà. Amb només 4 anys ja donava classes de ballet a l'Institut de la Dansa de Barcelona. Va estudiar fins el COU i quan va acabar, se'n va anar a Sevilla, la ciutat natal del seu pare, a estudiar al Centro Andaluz de Teatro, d'allà faria el salt a Madrid.


En el rodatge de El patio de mi cárcel

D'on ve Candela Peña? Hi ha dues versions sobre el seu nom artístic. La primera diu que es va posar Candela en homenatge a la Candela interpretada per María Barranco a Mujeres al borde de un ataque de nervios. L'altre versió és més antiga i diu que van ser els seus companys d'institut que li van posar aquest nom després d'interpretar una versió de La casa de Bernarda Alba.

Amb la seva dilatada carrera des de la llunyana Días Contados (1994) fins a la seva darrera pel·lícula encara en fase de post-producció La isla interior (2009), Candela ha guanyat 15 premis per la seva feina i ha estat 13 cops nominada. Entre aquests premis destaca el Goya a millor actriu protagonista per Princesas (2005), el Butaca també per a millor actriu catalana i la Biznaga de Plata al Festival de Màlaga pel film Torremolinos 73 (2003).


Rebent un dels dos Goyas que ha guanyat

Entre la seva filmografia destaquen les anomenades Torremolinos 73 i Princesas, però també títols com Todo sobre mi madre (1999); Hola, ¿estás sola? (1995); Sin vergüenza (2001); Descongélate (2003); Te doy mis ojos (2003); El patio de mi cárcel (2008) o Los años desnudos (2008).


Candela a Princesas