divendres, 10 de febrer del 2012

Cinema d'exposició al MACBA: Sèries militars

Al MACBA hi ha una interessant exposició per visitar:



Sèries militars
Aleksandr Sokurov a la Col · lecció MACBA
9 febrer - 20 maig 2012
Exposició concebuda pel MACBA i el MoMA PS1 i organitzada pel MACBA

En l'última edició del Festival Internacional de Cinema de Venècia, Aleksandr Sokurov va rebre el Lleó d'Or per la seva pel·lícula Faust (2011). Acusat de practicar un cinema indulgent des del punt de vista estètic, els seus fans l'han considerat artífex d'una obra imprescindible per entendre la complexitat que tanca la història de la Rússia postsoviètica. La seva filmografia, en què destaca el gran reconeixement obtingut per L'arca russa (2002), es distingeix per haver mantingut una productiva relació amb la tradició de la pintura europea.


A finals dels anys noranta, Sokurov va realitzar Somni del soldat (1995), Veus espirituals (1995) i Confessió (1998). A aquests tres títols, que formen part de la Col·lecció MACBA des de 2004, s'afegeix en aquesta ocasió Elegia d'un viatge (2001), un estrany itinerari que ens transporta des de Sibèria fins a les sales del Museu Boijmans Van Beuningen de Rotterdam. Aquest últim treball, que en el recorregut de l'exposició es presenta com un epíleg a les Sèries militars, constitueix la primera producció de Sokurov concebuda per ser exposada.


Les quatre pel·lícules comparteixen una nova estètica documental. En elles, Sokurov combina l'experiència empírica del lloc amb un lirisme espiritual i ombrívol. El conjunt, que arriba a una durada aproximada de deu hores, ens recorda que aquest autor segueix associant-se a un cinema que desafia les convencions horàries del museu.

Pel·lícules projectades
Somni del soldat, 1995. Vídeo monocanal, color, so, 10 '40 "
Veus espirituals. Dels diaris de guerra, 1995. Vídeo monocanal, color, so, 326 '36 "
Confessió. Del diari del comandant, 1998. Vídeo monocanal, color, so, 208 '38 "
Elegia d'un viatge, 2001. Vídeo monocanal, color, so, 47 '53 "


Més informació al web del MACBA