"Esto no es una película", és el darrer treball del cineasta iraní Jafar Panahi, que va ser condemnat el 2010 a no tornar a rodar ni viatjar a l'estranger durant 20 anys per considerar que el seu cinema atacava el règim iraní. Panahi desafia aquesta imposició a través de la descripció d'un dia en la seva vida, i la d'un altre cineasta iraní, Mojtaba Mirtahmasb. El film ens proposa un retrat de la situació actual de Iran i del seu cine convertint el món privat del cineasta en un espai de representació pública.
La pel·lícula sobrepassa la reflexió sobre què és el cinema, entre el document i la ficció, per convertir-se en un acte de desobediència civil. És un testimoni sobre la llibertat artística, però també sobre la idea, el temps i la funció del cinema.
Panahi va ser detingut el mes de març de 2011 a la seva casa de Tehran juntament amb la seva dona i la seva filla, que van ser posades en llibertat poc després. El mes de maig del mateix any, el director, va ser deixat en llibertat després de pagar una fiança de 200 mil dòlars, però és una llibertat encoberta perquè en realitat està sota arrest domiciliari durant 6 anys i amb la condemna de no dirigir una pel·lícula durant 20 anys.
Durant aquest temps, Panahi ha realitzat, amb Mirtahmasb, aquesta "Esto no es una película", que va ser treta de Iran en un llapis de memòria per una persona que viatjava a París.
"Esto no es una película" s'estrena al nostre país el 20 d'abril.
1 comentari:
Interesant...
Publica un comentari a l'entrada